5 praktických tipů jak zařídit kuchyni

vydáno 08.10. 2013 • Domácnost

Kuchyně obyčejně bývají nejrušnější místností domova a mohou sloužit hned několika účelům. Kromě vaření se dnes kuchyně stávají i jídelnami a prostorem pro setkáváním rodiny.

1. Pracovní trojúhelník

I přední designéři kuchyní často využívají schéma tzv. pracovního trojúhelníku. Efektivní rozvržení tohoto prostoru spočívá v důmyslném rozmístění tří základních oblastí: lednička, dřez a vařič. Během klasické přípravy jídel totiž tato místa navštěvujeme často a opakovaně. Z praktického hlediska je proto nejvýhodnější, aby byla umístěna jen v malé vzdálenosti od sebe. Jen si představte, kolik času a zbytečného přecházení sem a tam si tím můžete ušetřit.

2. Spojte kuchyň s komorou

Ke kuchyni připojené spíže a komory se stávají velmi oblíbeným řešením, jelikož uživatelům umožňují rychlý přístup např. k surovinám či dalším přístrojům.  Pokud jste omezení místem, zvažte např. vestavěné skříně, které Vám poslouží podobným způsobem. Trendem v navrhování kuchyní je minimalizovat zbytečný pohyb, který by Vás při práci rušil. Odbíhat od zapnutého vařiče a podstupovat riziko připálení už zkrátka není „in“.

3. Využijte prostor

Kuchyňskou linku či další skříňky vybírejte tak, abyste využili celou stěnu – až ke stropu. Uvnitř vhodně zkombinujte poličky, košíky či volný prostor tak, abyste dosáhli maximálního úložného místa. Další možnost kam odložit nádobí je závěsný stojan či regál, který Vám zajistí rychlý přístup a dobrý přehled.

4. Špinavou práci přenechejte strojům

Moderní kuchyňské přístroje neustále přicházejí s doplňkovými funkcemi a inovacemi, které významně ulehčí vaši práci.  To platí zejména pro myčky, trouby a ledničky. Uvedeme jeden příklad za všechny.  Vnitřní prostor trouby může být obzvláště náročný na údržbu díky ztížené přístupnosti.  Tento problém spolehlivě řeší samočisticí režim, který veškerou špínu a zbytky přemění na hrstku prachu. Tu pak můžete jednoduše vysát nebo vymést.  U všech přístrojů se však zajímejte o energetickou náročnost, která je vyjádřena zařazením do jisté třídy. Největší úspornost mají ty s označení A++.

5. Myslete i na děti

Pořídíte-li si ke své kuchyňské lince pár stoliček, můžete svým dětem vytvořit alternativní místo, kde mohou jíst malé svačinky, kreslit si, nebo Vám dokonce pomáhat. Budete tak mít dobrý přehled o jejich činnosti a vaše ratolesti pak potěší pocit, že jsou součástí dění.  Zvažte také uskladnění jejich nápojů, sladkostí atd. v nižších skříňkách a zásuvkách, kde k nim budou mít jednodušší přístup.

Ať již budujete kuchyň novou nebo přemýšlíte o rekonstrukci, pamatujte, že přehlížet detaily se nevyplácí. Mnoho kuchyní může na první pohled udělat na pozorovatele dojem svými žulovými deskami, skříňkami z masivu či podlahami v trendy odstínech exotických dřevin.  Estetický zážitek se však může brzy změnit v horor, když dojde na vaření a skutečný provoz.  To, co dělá z „místnosti na vaření“ pravou kuchyni, je její účelnost, praktické uspořádání a energetická úspornost.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Domácnost'
Tipy na jiné články