Plynové varné desky

vydáno 20.02. 2014 • Domácnost

Varné desky jsou v dnešní době nepostradatelnou součástí každé domácnosti. Na trhu lze najít mnoho druhů a kombinací varných desek.  V následujících řádcích se zaměříme na plynové varné desky. Ty byly v minulosti využívány téměř v každé kuchyni.  Dnes je však nahradily moderní sporáky, které kombinují výhody rychlého a perfektně regulovatelného ohřevu s velkou škálou volby designu a dnes už také pohodlnou údržbou povrchu.

Asi největší výhodou plynových varných desek je okamžitá a viditelná regulace intenzity hořáku. Můžete si tak být jisti, že pokud plamen ztlumíte, obsah nádoby bude reagovat okamžitě. Nehrozí tak riziko připálení nebo rozvaření jídla jako tomu bývá u elektrických varných desek. Také strach z plynu není v tomto případě na místě, jelikož všechny plynové varné desky, které na trhu najdete, mají pojistku.

Dřívějším strašákem plynových sporáků bývala jejich údržba. Jelikož na jednotlivých sporácích i mřížce se často usazovaly nečistoty, které šly následně špatně odstranit. Tento problém se podařilo vyřešit díky použití speciálních materiálů, které lze čistit snadno a bez použití chemických čisticích prostředků. Navíc se na těchto materiálech nečistoty neusazují tak lehce jako dříve.

Plynové varné desky se dnes vyrábí v mnoha variantách. Vybrat si můžete podle svého uvážení tvar sporáku, materiál (smalt, nerez, sklokeramika, sklo), barvu (bílá, ocelová, mléčná, pastelová, hnědá, černá, matná, lesklá), počet hořáků (od dvou do šesti), ale i množství funkcí.

Plynové varné desky bývají vybaveny automatickým tlačítkovým zapalováním, pojistkou proti zhasnutí plamene, úsporným hořákem nebo naopak hořákem pro wok pánev. Plynové varné desky můžete pořídit buď v klasickém čtvercovém provedení nebo také v obdélníkovém provedení, na kterém je umístěno několik různě velkých hořáků.

Nevýhodou plynových varných desek je pomalejší ohřev oproti elektrickým varným deskám, jelikož při ohřevu na plynu dochází k tepelným ztrátám do okolí. S tím souvisí také určitá náchylnost ke vzniku nečistot. Především při každodenním vaření může docházet k zanášení hořáků nebo mřížky sporáku. Také je potřeba upozornit na to, že při vaření na plynu vznikají daleko agresivnější a mastnější páry než při vaření na elektrice. Proto dochází u plynových varných desek k častějšímu znečišťování odsavače par.

Zvláštní pozornost při pořizování plynové varné desky věnujte také funkci zapalování. To totiž může být automatické knoflíkové (pomocí elektrické jiskry) nebo pouze pomocí plynu a sirek. U prvního způsobu zapalování je při pořízení sporáku nutné zajistit do kuchyně kromě plynu také přívod elektřiny.

Výhody plynové varné desky

  • přesná a viditelná regulace intenzity hořáku
  • moderní design
  • nízké pořizovací ceny
  • nízké provozní náklady

Nevýhody indukční varné desky

  • pomalejší ohřev oproti ohřevu na elektrické varné desce
  • větší riziko vzniku nečistot

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Domácnost'
Tipy na jiné články