9 rad pro výběr kuchyňské linky

vydáno 04.09. 2013 • Tipy a rady

Nejnižší cena, výborný vzhled a slušné jednání na prodejním místě či ve studiu pro pořízení kvalitní kuchyně rozhodně nestačí. Důležité jsou i mnohdy skryté detaily, které laik na první pohled nemusí odhalit a zaregistrovat.

  1. Nechte si poradit od odborníka, ale  trvejte na speciálních požadavcích. Každá firma předkládá své katalogy  a doporučuje zákazníkům standardní řešení. Ale specifická přání mají svá  opodstatnění, proto si za nimi stůjte. Vysocí lidé ocení pracovní desku ve větší než standardní výšce. A v malé kuchyni je dobré se spokojit  s menším prostorem mezi varnou deskou a boční zdí ve prospěch  prostornější pracovní desky.
  2. Rozmístění částí linky navrhněte tak,  aby nejpoužívanější věci byly vždy po ruce. Kuchyň si rozdělte na zóny. V blízkosti sporáku musí být hrnce, pánve, pekáče, pracovní  příbory ( naběračky, vidlice, obracečky…) a chňapky. Ukládací zóna je  učena pro talíře, hrnky a příbory. Připravovací část kuchyně ukryje  prkénka a elektrické přístroje. U dřezu nezapomeňte na místo pro houbičku  a saponátový prostředek. Všeobecně platí, že to méně používané patří dospod a úplně nahoru. Příbory dejte do zásuvek pod pracovní plochu a  talíře s hrnky do skříňky hned nad linkou.
  3. Spodní skříňky opatřete celovýsuvy. K nim není nutné se tolik ohýbat a jsou podstatně přehlednější než skříň s těžko přístupnými policemi.
  4. Bedlivě sledujte, aby šířka korpusu a  dvířek byla 18 mm. Čeští výrobci se od tohoto klasického rozměru  neodchylují, ale na trhu jsou linky s pouhými 16 mm. Tenčí stěna není  tak pevná a dvířka neumožňují široké možnosti frézování.
  5. Vybírejte skříňky smontované  spojovacími šrouby. Představují vyšší kvalitu oproti jednodušším  vrutům. Spojovací šrouby jsou pevnější, lépe drží a dobře vypadají. Při   případném stěhování kuchyňských skříněk nebo jejich opětovném sestavování nehrozí poškození nebo vylomení korpusu.
  6. Prosklené skříňky musí mít sklo  jištěné silikonovým těsněním. Některé linky mají skla přidělaná háčky. Tady hrozí uvolnění výplní, jejich zvučení a v mezerách se usazuje  špína a mastnota.
  7. V případě dekoru si pohlídejte  směr let dřeva. Kolik se stalo případů, kdy polovina dvířek měla  kresbu svislou a druhá část vodorovnou.
  8. Zajímejte se, co je v ceně. Když je v ní zahrnut pouze korpus a dvířka, tak počítejte  s větším cenovým navýšením. Zaplatíte za materiál, přípravu, práci ve výrobě a smontování. Dobrá kuchyňská studia neúčtují příplatky ani za  atypické odchylky od standardu.
  9. Chtějte, aby firma smontovala linku  nanečisto. Profesionálové nejprve celou linku složí ve svých  prostorách a odstraní případné chyby. Důležitá je kontrola pravých úhlů ve  spojích. Až potom skříňky přivezou k vám, ale musí zůstat částečně smontované!

Rady pro nákup kuchyňské linky jsou použitelné i u jiného druhu nábytku.

Zajímavé jsou trendy v oblasti kuchyní.

Dekory

Velmi oblíbené jsou světlé barvy – bílá, šedá a slonová kost. Vzrůstá zájem o pestřejší vzhled – do modra, fialova a do zelena. Ve dřevu vládne světlé – dub, modřín a bříza. Mnohdy dochází k jeho kombinaci s tmavou deskou. Vyhledávané jsou lesklé povrchy. Na stěny za linkou si lidé nejčastěji dávají sklo a dekorativní obklady.

Tvary

Velkým trendem je přidání ostrůvku místo horních skříní. To je možné pouze ve velkých bytech nebo v rodinném domku, kde je dost prostoru. Do paneláků se nejčastěji pořizují rovné linky.

Horké novinky

Dají se sehnat tlumiče i na dvířka a hodně se rozmáhá elektrický pohon zásuvek pomocí servomotorků.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na Googlu

Další zajímavé články z rubriky 'Tipy a rady'
Tipy na jiné články